نمره کل در کنکور کارشناسی ارشد چیست؟
در کارنامه کنکور یک داوطلب کارشناسی ارشد دو اصطلاح نمره کل یا تراز داوطلب وجود دارد. رتبه هر داوطلب در سهمیه و یا بدون سهمیه در کنکور کارشناسی ارشد بر اساس نمره کل یا تراز کنکور ارشد آن داوطلب مشخص می شود. یعنی رتبه یک به بالاترین نمره کل یا تراز تعلق می گیرد. همچنین تراز کل، از دو تراز تشکیل می شود: تراز آزمون کتبی و تراز معدل موثر.
ممکن است رتبه یک بالاترین تراز کتبی را به دست نیاورد ولی با تراز معدل در مجموع بالاترین تراز بین همه داوطلبان کنکور ارشد رشته خود را به دست بیاورد. همچین دلیل محاسبه 4 تراز کنکور ارشد و اعلام 4 رتبه در مهندسی کامپیوتر، تفاوت ضرایب دروس در 4 گروه اصلی یعنی هوش مصوعی، نرم افزار، شبکه و معماری است.
نحوه محاسبه نمره کل (تراز کل) در کنکور کارشناسی ارشد
نمره کل یا تراز کنکور ارشد هر داوطلب از دو بخش تشکیل شده است که 20 درصد آن مربوط به معدل موثر داوطلب کنکور کارشناسی ارشد میباشد یعنی اگر معدل موثر داوطلبی 20 باشد، حداکثر 2000 تراز مربوط به معدل به او تعلق میگیرد و 80 درصد دیگر، نمره داوطلب کنکور کارشناسی ارشد در آزمون کتبی کارشناسی ارشد است که حداکثر مقدار آن برابر 8000 است. فرمول ذیل برای نحوه محاسبه تراز کنکور ارشد است:
توجه: معدل به خاطر تاثیرش در تراز کنکور ارشد و در نهایت رتبه و قبولی شما، بسیار اهمیت دارد و اگر اشتباه کنید و معدلی بالاتر از معدل مدرک خودتان وارد کنید، قبولی شما لغو میشود.
نحوه محاسبه نمره یا تراز حاصل از آزمون کتبی کنکور کارشناسی ارشد (تراز کنکور ارشد)
سازمان سنجش برای محاسبه نمره تراز کنکور ارشد یا نمره خام آزمون کتبی هر داوطلب در آزمون کارشناسی ارشد، میانگین درصدهای هر داوطلب را محاسبه میکند و سپس تقسیم بر بالاترین میانگین درصدهای به دست آمده در آزمون کارشناسی ارشد آن رشته میکند.
سهم 80 درصدی تراز علمی آزمون کتبی باعث میشود تا عدد به دست آمده در عدد 8000 ضرب شود تا تراز نهایی مبتنی بر عدد 10,000 بدست آید. محاسبه تراز علمی کنکور کارشناسی ارشد به روش ذیل است:
حداکثر نمره کل یا تراز در کنکور کارشناسی ارشد
حداکثر نمره کل یا تراز کنکور ارشد، 10,000 میباشد که این تراز در شرایطی حاصل میشود که معدل موثر رتبه 1 کنکور کارشناسی ارشد، 20 باشد و همچنین این داوطلب، بالاترین میانگین کل دروس را در آزمون ارشد به دست آورده باشد.
ممکن است داوطلبی دیگر در کنکور، بالاترین میانگین درصد دروس را به خودش اختصاص داده باشد ولی به خاطر معدل کمتر، موفق نشود بالاترین تراز کنکور کارشناسی ارشد در رشته را به دست بیاورد. یا داوطلبی بالاترین میانگین کل دروس را در آزمون ارشد به دست آورده باشد ولی معدل او کم باشد و تراز کل کمتری در کنکور ارشد رشته را بدست آورد.
نحوه محاسبه درصد کنکور ارشد
سوال بسیاری از دانشجویان در مورد نحوه محاسبه درصد دروس کنکور ارشد در هر بخش با احتساب نمره منفی است. گاهی اوقات هر چند درس با هم یک گروه از دروس تخصصی را تشکیل میدهند و گاهی اوقات یک درس به تنهایی ضریب دارد. بنابراین بصورت مجزا میتوان برای آن درس، درصد را محاسبه کرد. در حالیکه برای محاسبه درصد گروهی از دروس تخصصی باید مجموع تعداد سوالات آن گروه را در نظر گرفت.
در هر صورت از فرمول زیر استفاده میشود:
نحوه محاسبه میانگین درصد هر داوطلب در کنکور کارشناسی ارشد
هر درس در کنکور کارشناسی ارشد ضریبی دارد که نشان دهنده اهمیت آن درس در رشته و گرایش مورد نظر است. برای محاسبه میانگین درصد هر داوطلب در کنکور کارشناسی ارشد باید مجموع درصد بدست آمده هر درس داوطلب در کنکور کارشناسی ارشد را در ضریب آن درس ضرب کرد و پس از محاسبه مجموع آنها، حاصل را بر مجموع ضرایب تقسیم کرد.
برای نمونه میانگین درصد رتبه 10 کنکور کارشناسی ارشد کامپیوتر گرایش هوش مصنوعی سال 1401 با معدل 20 و قبولی هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی شریف را محاسبه میکنیم. درصدها و ضریب دروس در گرایش مورد نظر در کنکور کارشناسی ارشد کامپیوتر در جدول زیر ارائه شده است.
برای محاسبه میانگین درصد داوطلب به ترتیب زیر عمل میکنیم:
مثال:
محاسبه میانگین درصد دروس رتبه 10 کنکور کارشناسی ارشد کامپیوتر سال 1401
پس میانگین درصد این داوطلب برای محاسبه تراز کنکور ارشد مهندسی کامپیوتر گرایش هوش مصنوعی برابر با 40/2 میشود. وقتی این میانگین درصد محاسبه شد، نسبت آن را با بالاترین میانگین درصد، محاسبه کرده و در 8000 ضرب میکنیم تا نمره کسب شده داوطلب کنکور کارشناسی ارشد از آزمون کتبی محاسبه شود و در نهایت با تراز حاصل از معدل موثر داوطلب که حداکثر 2000 بود جمع شده و نمره کل داوطلب را تشکیل میدهد.
اگر فرض کنیم که بالاترین میانگین درصد برابر با 50 درصد بوده است، بنابراین نمره تراز خام آزمون این داوطلب برابر میشود با:
0/8 = 50 ÷ 40/2
در نهایت عدد 0/8 را در 8000 ضرب میکنیم:
6400= 0/8 × 8000
نمره خام یا تراز علمی داوطلب در آزمون کتبی ارشد برابر با 6400 میشود که نمره کتبی حداکثری 8000 است.
در نهایت این تراز و تراز معدل با هم جمع میشوند و تراز کل به دست میآید. این تراز برای مشخص کردن رتبه در سهمیه و بدون سهمیه استفاده میشود.
تاثیر معدل در رتبه داوطلب
معدل، تنها 20 درصد از تراز کنکور ارشد داوطلب را تحت تاثیر قرار میدهد. مقایسه نمونه کارنامههای رتبههای زیر 100 نشان میدهد داوطلبانی که معدل آنها کم است نگران این قضیه نباشند و تنها با 1 تست درست دروس تخصصی میتوانند کمبود 1 نمرهای معدل را جبران کنند.